Vastauksessa tuli tutkia Iisakki Kiemungin kolumnin tyyliä ja sävyä. Tärkeää oli luonnehtia, millainen tyyli on (esim. huomoristinen, jopa ironinen, rento. leikkisä tms.) ja millainen sävy on (kirjoittaja suhtautuu asiaan skeptisesti ja itseensä ironisesti).
Vastauksessa tuli mainita tarkkojakin huomioita siitä, mistä tyyli syntyy . Esimerkiksi:
- kielikuvat, kuten metafora "olen lihaksi tullut tilasto"
- sanonnat, kuten "käki on äimänä"
- puhekieliset sanavalinnat, kuten "Iltis" tai "naama"
- retoriset kysymykset
- alkusoinnut "Telluksen tasalla taallustavalle"
- kohosteisuus, joka syntyy edellisistä ja mm. kirosanasta
- kielen vastakohtaisuus: toisaalta rento ja humoristinen kieli, toisaalta asiallinen kieli
- persoonapronominien käyttö (me, lähentää lukijaa kirjoittajaan / minä, subjektiivisuus)
Sävy taas syntyy siitä, miten kirjoittaja suhtautuu kirjoittamaansa asiaan, itseensä tai lukijoihinsa. Kolumnissa on havaittavissa selkeää itseironiaa ja vähättelyä myös tilastoja kohtaan, toisaalta epäilevyyttä asiaa kohtaan (tilastot eivät voi mitata onnellisuutta). Sävyyn voi ajatella kuuluvan myös yhteisöllisyyden (me).
Yleisesti on hyvä huomata, että tyyli sopii kontekstiinsa. Kolumnithan ovat usein humoristisia, jopa pakinamaisia.
Yleisesti on hyvä huomata, että tyyli sopii kontekstiinsa. Kolumnithan ovat usein humoristisia, jopa pakinamaisia.
Muista:
Nimeä aineisto alussa ja mene mahdollisimman suoraan tehtävänannon asiaan. Esim. Iisakki Kiemungin kolumni Tilastollisesti maapallon onnellisin on ironinen, minkä huomaa muun muassa siitä, että kirjoittaja suhtautuu itseensä humoristisesti.
Älä selosta aineistoa, vaan sido kaikki tehtävän näkökulmaan. Aineistoesseen ja tt-vastauksen ero on, että tt-vastauksessa ei tarvitse eikä saa kertoilla, mitä aineistossa sanotaan. Vastaustekstien pitää pysyä koko ajan tehtävän käsittelyssä.
Älä viittaa kirjoittajaan etunimellä.
Muista havainnollistaa: jos esimerkiksi kirjoitat, että rytmi on rento, kerro, mistä se johtuu. Ota siis esimerkkejä tekstistä.
Tarkista kieliasu, ettei tekstiin jää huolimattomuusvirheitä. Kaikkein tärkeintä on, että jokainen virke on selkeä ja helppolukuinen ja tarkoittaa jotain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti